Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gebelik Çatlakları Nedir? Doğum Çatlakları Nedir? Tedavisi Nedir?
#1
Gebelik Çatlakları Nedir?
Gebelik çatlakları ciltte oluşan dar, çizgi şeklindeki çatlaklardır. Bazen stria olarak da bilinirler. Gebelik çatlakları başlangıçta kırmızı-mor renkte olurlar ve zamanla sedef (gümüş-beyaz) rengine dönüşürler.
Cilt üç ana tabakadan oluşur.

Epidermis koruyucu bariyer görevi gören dış tabaka.
Dermis cilde sıkılık ve elastikiyet veren ortadaki güçlü, destek tabakası.
Subkutis (hipodermis): Yağ ve bağ dokusundan oluşan en derindeki tabaka.

Cilt kısa süre içinde aşırı gerilirse dermiste çatlaklar oluşur. Bu hızlı gerilme dermisin bazı yerlerde yırtılmasına ve cildin daha alttaki tabakalarının dıştan görünerek çatlakların oluşmasına neden olur.

Gebelik Çatlakları Kimlerde Görülür?

Her hamilede gebelik çatlakları oluşabilir ve hamilelerin yaklaşık %90’ında görülürler. Gebelik çatlaklarının en sık görüldüğü vücut bölgeleri karın, kalçalar ve bacaklardır.

Gebelik Çatlakları Belirtileri
Gebelik çatlakları ciltte, başlangıçta diğer kısımlardan hafif yüksek, kırmızı çizgiler olarak ortaya çıkarlar. Açık tenlilerde çatlaklar genellikle pembe renklidirler. Koyu tenli bir kadında ise çatlak rengi diğer bölgelerden biraz daha açıktır. Daha sonra çatlaklar mor veya mavi renkli bir hal alır. Çatlaklar diğer kısımlarla aynı seviyeye inerken renkleri solar ve doğal renginizden birkaç ton daha açık bir renkle sonuçlanır. En sonunda gebelik çatlaklarının üzerindeki cilt incelmiş ve sedef rengini almıştır. Sıklıkla yara izi gibi görünürler. Birçok vakada gebelik çatlakları zamanla solar ve fark edilmesi zorlaşır ancak bunun için yıllar geçmesi gerekebilir.

Gebelik Çatlakları Vücudun Hangi Kısımlarında Oluşur?
Vücutta cildin gerildiği her bölgede çatlaklar oluşabilir. Ancak genellikle vücudun yağ depolanan kısımlarında oluşurlar:
- karın,
- basenler,
- bacaklar,
- üst kollar ve
-göğüsler.

Gebelik Çatlakları Ne Zaman Başlar?
Gebelik çatlaklarının ortaya çıkma ihtimali hamileliğin özellikle altıncı ayından sonra artar.

Gebelik Çatlakları Nedenleri
Gebelik çatlakları cildiniz hızlı bir şekilde gerildiğinde ortaya çıkarlar. Çatlaklar cildin orta katmanında (dermis) oluşurlar.
Gebelik sırasında doğumu kolaylaştırmak için eklemlerinizi gevşeten hormonlar üretilir. Ancak bu hormonlar cildinizdeki lifleri de yumuşattıkları için gebelik çatlaklarının oluşması kolaylaşır.
Bebeğiniz büyüdükçe karın deriniz gittikçe daha fazla gerildiği için çatlaklar en sık karnınızda ortaya çıkarlar. Çatlaklar, göğüslerinizde ve bacaklarınızda da oluşabilirler.

1) Hızlı büyüme
Dermis birbirlerine bağlı güçlü liflerden oluşmuştur ve vücudunuz büyüdükçe cildinizin esneyebilmesine olanak verir. Ancak vücudunuzun bir kısmı çok kısa bir süre içinde hızla büyürse lifler aşırı gerilip incelebilirler, hatta bazıları kopabilir de.

Dermiste liflerin koptuğu bölgelerde çok küçük yırtıklar oluşur ve cildinizin altındaki kan damarları görünür hale gelirler. Gebelik çatlaklarının ilk ortaya çıktıklarında kırmızımsı görünmelerinin nedeni budur. Sonunda kan damarları kasılarak yalnızca cildinizin altındaki yağ dokusu görünür hale gelir ve gebelik çatlakları solarak sedef rengine dönüşürler.

Gebelik çatlakları herkeste oluşmaz. Bazı kişilerde çatlakların oluşma ihtimali daha fazladır çünkü vücutları kortizol denen bir hormonu daha fazla üretirler. Kortizol cildinizdeki kolajen miktarını azaltır. Kolajen cildinizdeki liflerde bulunan ve bu liflerin esnek kalmasını sağlayan bir proteindir.

2) Hızlı kilo alma
Kısa bir süre içinde fazla kilo alırsanız gebelik çatlaklarının oluşma riski artar. Örneğin ikiz gebeliklerde gebelik çatlakları daha fazla oluşurlar. Doğumdan sonra gebelikte almış olduğunuz kiloları verseniz bile çatlaklarınız kalır. Ancak zamanla solarlar. Sık sık diyet yapıyorsanız hızlı kilo alıp verdikçe çatlaklarınız oluşabilir. Dolayısıyla doğumdan sonra diyet yaparsanız yavaş ve sabit bir şekilde kilo vermeniz çok önemlidir. Böylece cildiniz üzerine aşırı gerilim yüklenmez.

3) Aile öyküsü
Gebelik çatlakları olan yakın akrabalarınız varsa (örneğin anneniz) sizde de çatlakların oluşma ihtimali daha fazladır.

4) Bazı ilaçlar
Egzema gibi hastalıklar için kortizonlu ilaçlar kullanırsanız gebelik çatlaklarınız oluşabilir.
Kortizonlu ilaçlar vücudunuzda doğal olarak bulunan kortizole benzer bir etki gösterirler. Kortizon içeren ilaçlar bazı cilt hastalıklarındaki iltihabı azaltırlar ancak cildinizdeki kolajen miktarını da azaltabilirler. Kolajen cildinizin esnekliği için gereklidir. Dolayısıyla cildinizde ne kadar az kolajen varsa gebelik çatlaklarının oluşma riski o kadar fazladır.

Doğum Çatlaklarını n Tedavisi Nedir?

Hamilelikte Oluşan Çatlaklar Nasıl Giderilir?

Bayanların korkulu rüyası olan çatlaklar, hamilelik dönemlerinde daha da artmakta ve kadınları daha da çok etkilemektedir. Özellikle, psikolojik olarak etkilemekte ve fizyolojilerini bozmaktadır.

Doğum zamanı yaklaştıkça kadınlardaki hormonal değişim, olması gerekenden daha fazla kilo ve çok hızlı kilo almak derinin gerilmesine ve deride çizgiler oluşmasına neden olmaktadır. Doğum çatlaklarının genetik olarak da anneden ve kız kardeşten geçebilmektedir. Esmer tenli bayanlarda doğum çatlakları çok fazla değildir, beyaz tenli bayanlarda görülen çatlaklar, daha fazla ve daha belirgindir. Hamilelik ve sonrasında kadınların bu çatlakları kafaya takıp depresyona girmeleri de bu çatlak sıkıntısını daha da artırmaktadır.

Bu oluşan çatlakların biraz olsun önlenmesi tamamen kadınların elindedir. Hamilelik öncesinde oluşabilecek çatlakların tamamını olmasa bile bir kısmını engelleyebileceğini pek çoğu bilmemektedir. Hamilelik öncesinde düzenli ve bol miktarda sıvı alınması, hamileliğin ilk günlerinde karın ve bacaklara sürülecek olan doktor tarafından tavsiye edilen kremler ile masaj yapılması, çatlakları tamamen önleyemese de, çatlakların büyümesini ve gelişmesini bir nebze olsun yavaşlatmaktadır. Ayrıca hamilelik süresince sıcak su ile duş almamaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ilık su ile duş almak ve küçük dairesel hareketler ile karın bölgesine masaj yaparak ta çatlakları azaltabilirsiniz. Hatta mümkünse ılık ve bazen de soğuk su ile duş almak deri de şok etkisi yapmakta ve deriyi güçlendirmektedir. Unutulmamalıdır ki çatlakların oluşmasını önlemek, oluşan çatlakları yok etmekten çok daha zahmetsiz ve daha kolaydır.


Uzmanlar, badem ve bebe yağını çatlak tedavisi için uygun görmektedirler. Yeni oluşmuş çatlaklara kökten çözüm bulan bu doğal karışımlar, bebeğe ve anneye herhangi bir yan etkisi bulunmadığından hamilelik esnasında kullanılmasında sakınca görülmemektedir. Derin olan çatlaklarının görünümünü azaltmak için birçok karışım vardır. Ve bu karışımlar tamamen bitkisel maddelerden meydana geldiği için tahriş ve tüylenme gibi sorunlara neden olmuyor. Dermatologların önerdiği kremler ise çatlakların görünümü aza indirmektedir. Eğer çatlaklar pembe renkte ise çözümü daha kolay ve iyileşmesi daha kısa sürede olacaktır. Gebelik evrelerinde karın ve basen bölgesine nemlendirici kremler kullanımı, selülit ve çatlak riskini aza indiriyor ve oluşan çatlakların görünümünü azaltıyor.

Eczane ve dermatologlar tarafından önerilen kürleri düzenli olarak kullandığınızda bu soruna çözüm bulanbilirsiniz. Hakiki zeytinyağı, kakao, kayısı, buğday ve çörekotu yağları da önerilmektedir. Ve çözüm bulmak isteyenler için önerilen en iddialı tavsiye lazer tedavidir. %100 derman olan bu sistem günümüzde çok uygun fiyatlar yapılmaktadır.
[/size]





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)